Заводът за изгаряне на отпадъци може да има катастрофални последствия за София
Секция: Анализи
03 Ноември 2018 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заводът за изгаряне на отпадъци може да има катастрофални последствия за София

/КРОСС/ Въздухът на София е замърсен, но на никого в Общината не му пука. Това става ясно от доклада на Европейската сметна палата, която критикува България заради високата смъртност у нас, дължаща се на мръсен въздух. Друго важно заключение от документа е, че Столична община няма адекватен план за справяне с проблемите на замърсяването, причинени най-вече от битовото отопление. Нещо повече, към замърсяването в момента, управляващите София ще добавят и вредните емисии, които ще дойдат с изграждането на завода за изгаряне на отпадъци. Това ще доведе до сериозни последици, както за околната среда, така и за здравето на хората.

Трябва да се отбележи, че управляващите действат на принципа „след мен и потоп”. Политическата глупост достигна невиждани висоти, след като комисиите в Столичния общински съвет без реален дебат отхвърлиха доклада за референдум по темата за инсталацията. Проблемът е, че заради предубеждения и навика да гласуват послушно, общинските съветници от мнозинството обричат столицата на още по-сериозно замърсяване. Финансовите последствия от този „експеримент” също ще бъдат много сериозни.

Елементарен поглед върху ситуацията около доклада би накарал всеки интелигентен човек да се замисли. Първо, около документа са се обединили общински съветници от целия спектър на опозицията в Столичен общински съвет, което е прецедент. Второ, в самия доклад на ясен български език са дадени сериозни експертни оценки за това какво очаква столицата ни след като заводът за изгаряне на боклук заработи.

Следващата битка за доклада за референдум ще бъде на 8 ноември. Тогава Столичният общински съвет ще го разгледа на свое редовно заседание. Инициаторите на доклада – „Политическа група 5”, заявиха че до последно ще се борят за това, гражданите на София да имат думата при взимането на решение за инсталацията за отпадъци. В понеделник, 5 ноември, те ще представят своите виждания по темата по време на брифинг в БТА.