Робот, който прави пица, получи финансиране от $375 млн.
Секция: Туризъм
03 Ноември 2018 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Робот, който прави пица, получи финансиране от $375 млн.

/КРОСС/ Zume Pizza, стартираща компания, използваща роботи за правене на пица, съобщи, че е получила 375 милиона долара от финансиране от SoftBank.

Компанията от Калифорния обяви новината пред американските регулатори. Идентичността на инвеститорите не е разкрита в документа, но Wall Street Journal съобщи, че парите идват от фонда на Vision на SoftBank.

Фондът Vision на японската банка е на стойност 100 млрд. долара. Той е подкрепен с финансиране от 45 милиарда долара от фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия.

WSJ добавя, че SoftBank се очаква да инвестира още 375 млн. долара в стартъпа, оценявайки компанията за доставка на пица на приблизително 2.25 млрд. долара.

Zume Pizza използва роботи и хора за приготвяне и доставка на храна. Роботите поставят доматения сос върху тестото и след това слагат пиците в пещи на 800 градуса.

Роботите струват между $25 000 и $35 000 всеки и са направени от ABB.

Стартиращата компания също така планира да пусне камиони, които използват дистанционно контролирани фурни, за да доставя пиците топли.

Компанията продаде първата си пица през април 2016 г. и понастоящем доставя в калифорнийските предградия Атъртън, Купертино, Пало Алто, Източен Пало Алто, Менло Парк, Маунтин Вю, Станфорд, Санта Клара, Сънивейл и Кембъл.