Проф.Чуков: И Балканите, и Израел търсят бонуси след срещата в България
Секция: Интервюта
05 Ноември 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф.Чуков: И Балканите, и Израел търсят бонуси след срещата в България

/КРОСС/ Какви са политическите послания след срещата между лидерите на Балканите и израелския премиер Бенямин Нетаняху, която беше проведена в Евксиноград с домакин българския министър председател Бойко Борисов - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира проф. Владимир Чуков.

Изключително интересна среща, впечатляваща в този формат. В това събитие има три важни етапа - първията е срещата на Борисов с Нетаняху, после регионална среща на Балканските държави и срещата във формат 4+1, обясни проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков: Голямата среща беше обоснована от мотиви, които и двете страни имаха да търсят. Желанието на Нетаняху е ЕС да промени мнението си за Израел и такава възможност беше предоставена от българския премиер. Обратното - лидерите от Балканите търсят да излязат от своята периферна ситуация. Очевидно, всеки търси бонус от отсрещната страна.

Проф. Чуков коментира и енергетиката като изключително важен аспект от темите на разговор по време на срещата.

При изграждането на интерконекторите, Гърция е ключовата държава, която би могла да продължи газовата връзка на Запад, до Италия, категоричен е проф. Чуков.

Има какво да вземем от експертизата на Израел и нейната борба с тероризма, можем да ползваме много силно израелския опит и взаимно да се допълваме, допълни той.