Google и Facebook подкрепиха идеята за нови стандарти в интернет
Секция: Технологии
06 Ноември 2018 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google и Facebook подкрепиха идеята за нови стандарти в интернет

/КРОСС/ Facebook и Google се подписаха под новите интернет стандарти, разработени от създателя на world wide wed (www) Тим Бърнърс-Лий, който посочи през миналата седмица, че навярно ще е нужно разбиване на компаниите с цел понижаване на тяхната доминация в мрежата.

Новият документ изисква от интернет компаниите да уважават неприкосновеността на личните данни и „подкрепа на най-доброто в хуманността”. Това се случва след години, в които компаниите бяха подложени на критики, свързани с търговия с лични данни и разпространение на дезинформация.

„Тези от нас, които са онлайн, виждат, че правата и свободите ни са заплашени”, казва Бърнърс-Лий по време на технологичната конференция Web Summit в Лисабон, предава Financial Times.

„Нуждаем се от нов договор за web пространството, с ясни и точни отговорности за тези, които имат силата да го превърнат в нещо по-добро”, казва той.

Близо 60 компании, правителства и бизнес лидери са подписали пакта, сред които Facebook, Google, френското правителство и милиардера Ричард Брансън.

Amazon - една от „огромните компании”, както бива наричана от доклада, придружаващ новия пакт, не е подписала документа. Компанията не е отговорила на молбата за коментар на FT.

Новият договор за интернет залага принципи за „свободен и отворен web”, които да подобрят достъпа до мрежата и да промотират защитата на личните данни.

Детайлите около новите стандарти обаче ще бъдат определени след консултация с правителствата и компаниите, като може да включват заявка за запазването на интернет неутралността, за която Бърнърс-Лий говори постоянно, особено след като в САЩ вече има опити за разбиване на този модел.

Това е особено важно, тъй като нарушаването на неутралността на интернет означава, че бизнеси и правителства могат да налагат ограничения на скоростта при достъп до дадени сайтове и услуги. С дрги думи – това означава, че сайт, като YouTube например, може да сложи потребителска такса за нормален достъп до портала, която, ако не бъде заплащана, да доведе до това скоростта на зареждане на сайта да бъде отчайващо бавна.

Именно поради това промени в неутралността на интернет могат да променят мрежата завинаги и да наложат монопол от страна на големите компании.

World Wide Web Foundation - организация, основана от Тим Бърнърс-Лий, посочва други проблеми в доклад, публикуван редом с новия пакт, като автоматичните инструменти в интернет и факти, като този, че над половината население на света, особено най-бедните, нямат достъп до мрежата.

„Онлайн решения, които водят до сериозни последствия в реалния живот, се взимат от алгоритми и машини, което провокира отклонения и засилва неравенството”, се посочва в доклада.

Бърнърс-Лий говори доста открито за компаниите, които, според него, играят ролята на „пазачи” на интернет и „контролират кои идеи и мнения да бъдат видими и споделяни”.

През миналата седмица той посочи пред Reuters, че компании, като Facebook и Google, са станали толкова силни, че навярно ще се наложи да бъдат разцепени, освен ако конкурентите не успеят да намалят влиянието им.

По-рано през тази година той стартира компанията Inrupt, чрез която иска да наложи нов „децентрализиран web”, където потребителите да притежават и контролират личните си данни.