Вицепрезидентът откри първия за България Конгрес по трудова медицина и експертиза на работоспособността
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2018 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът откри първия за България Конгрес по трудова медицина и експертиза на работоспособността

/КРОСС/ За адекватни условия на труд и безопасност на работното място за хората с увреждания призова Илияна Йотова.

Първия за България Конгрес по трудова медицина и експертиза на работоспособността откри в София вицепрезидентът Илияна Йотова. Големият научен форум е съпътстван с международна конференция по проекта „ЕПСИЛОН“ и се провежда под патронажа на вицепрезидента. Основни организатори са Българското академично дружество по трудова медицина и Факултетът по обществено здраве при Медицински университет - София.

„Това е амбициозна цел, която изисква усилията и действията на законодателната и изпълнителната власт, на научните среди, на работодателите и на работещите. Само така може да се гарантират в най-висока степен безопасността и здравето при работа и да се създадат условия за съхраняване на работоспособността на българските граждани, включително и на тези със здравословни проблеми и трайни увреждания“, посочи вицепрезидентът.

Новите предизвикателства на променящия се пазар на труда изискват решения и действия в областта на безопасните и здравословните условия на труд. Илияна Йотова отбеляза, четвъртата индустриална революция ще доведе до промени в трудовите отношения и технологичните процеси, затова е необходима цялостна промяна на възгледите за здравето и безопасността на работното място. Нужни са нови регулации, които да поставят на качествено ново конкурентно ниво дейността и експертизата на трудовата медицина. Трябва да бъдат създадени съвременни програми за обучение, които да са адекватни на новите технологии и нововъзникващите професионални рискове.

„В наши дни все по-осезаема е необходимостта трудовата медицина да се превърне в мост между работодателите и работещите – без значение дали са хора с увреждания, млади работници, служители в репродуктивна възраст или по-възрастни“, изтъкна вицепрезидентът. Към специалистите по трудова медицина Илияна Йотова се обърна с думите: „От вас очакваме да намерите най-доброто приложение на научните решения в практиката, така че правото на труд да е гарантирано за всеки, а за най-уязвимите групи от работоспособните граждани на страната да е осигурена здравословна и безопасна адаптирана работна среда.“