НСИ: Песимизъм за икономиката обхвана домакинствата
Секция: ИКОНОМИКА
07 Ноември 2018 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Песимизъм за икономиката обхвана домакинствата

/КРОСС/ Влошават се оценката на българите за икономическата ситуация в страната през последната година и очакванията им за следващата, става ясно от данни на Националния статистически институт.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

Анкетираните са на мнение, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, като инфлационните очаквания се запазват и за следващата година.

Последната анкета отчита и леко влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Потребителското доверие пада с 3,2 пункта само от юли до октомври, като тенденцията е сходна и в градовете, и в селата.

Относно безработицата в страната прогнозите са, че ще има известно съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в градовете то ще бъде с по-високо темпо.