За първи път у нас се въвежда иновативен метод за ранна диагностика на рак на гърдата
Секция: Здраве
07 Ноември 2018 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път у нас се въвежда иновативен метод за ранна диагностика на рак на гърдата

/КРОСС/ За първи път в България се въвежда най-съвременният метод в света за ранна диагностика на рак на гърдата. Технологията, разработена и патентована в Полша, се прилага пилотно у нас в Медицинския център към Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София.

Методът за ранна диагностика се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвредна технология за първоначален скрининг и се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка за изследваните. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм, а резултатите се получават в рамките на само няколко минути, анализирани от изкуствен интелект.  Безвредната технология без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, което е важна предпоставка за преодоляването на риска от развитие на заболяването, особено в случаите на генетична семейна обремененост. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези.

Най-често срещаният рак при жените е на второ място като причина за смъртност при тях. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от рак на гърдата, заяви изпълнителният директор на болница „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов. По думите му отвъд въвеждането на методи за ранна диагностика е необходимо да бъде разработена национална скринингова програма, която да бъде основа за превенция от това заболяване.

                       

Според президента на компанията създател на технологията за ранен скрининг Марчин Халицки, в световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от рак на гърдата с около 1%, а заболяването „се подмладява“, като се наблюдава тенденция то да се открива у жени на все по-малка възраст. Това се дължи на редица фактори, но най-вече на начина на живот на съвременните жени, късно раждане, използване на хормонални контрацептиви, начин на хранене и др.

Според данни на някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

Прегледите с иновационния метод, който притежава марка за съответствие с изискванията на европейския пазар, стартират пилотно в Медицински център „Майчин дом“ в София и предстои скоро да бъдат възможни и в други лечебни заведения.