Пекин показа как ще изглежда Китайската Космическа Станция
Секция: Наука
07 Ноември 2018 19:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пекин показа как ще изглежда Китайската Космическа Станция

/КРОСС/ Китай показа умалено копие на първата си голяма космическа модулна станция, която е символ на амбициите на страната в космическите изследвания и трябва да бъде изстреляна през 2022 г., за да наследи Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес.

Копието на новата станция, с манекен в космическо облекло и китайски знамена, бе представено на Изложението по аеронавтика и аерокосмически изследвания в Джухай, Южен Китай. Станцията ще включва три части - основен модул, дълъг близо 17 метра, в който ще се живее и работи, и два допълнителни модула, предназначени за научни експерименти.

Трима астронавти ще могат да живеят едновременно на борда на станцията, която ще е с тегло най-малко 60 тона и ще е снабдена със слънчеви панели. Астронавтите ще могат да извършват научни изследвания, експерименти в областта на биологията и в условия на безтегловност.

Сглобяването на станцията трябва да започне около 2022 г. Предвижда се тя да функционира 10 години. Тя би трябвало да остане единствената функционираща станция в космоса след програмираното "пенсиониране" на МКС, с която са ангажирани САЩ, Русия, Европа, Япония и Канада, през 2024 г. Китайската станция обаче ще е със значително по-малки размери.

През август Китай и Службата по космическите въпроси на ООН оповестиха, че станцията ще осигури достъп за всички страни, за да бъдат извършвани научни експерименти. Институти и университети бяха поканени да представят свои проекти. Китай е получил 40 предложения от 27 страни и региона, които предстои да бъдат обсъдени.