Проф. Гечев към управляващите: Бюджетът е голям, и „Титаник“ беше, но потъна.
Секция: Коментари
07 Ноември 2018 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Гечев към управляващите: Бюджетът е голям, и „Титаник“ беше, но потъна.

/КРОСС/ Слагайте спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори 

„През 2018 г. растежът на БВП е 3.6%, догодина ще се покачи само с 0.1%. За 2020 г. и 2021 г. правителството ни предлага забавяне на българската икономика с ръст 3.5%. Няма как да се съгласим на бюджетна и фискална политика, която води към понижаване на растежа на БВП”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. Той добави, че правителството ни предлага и влошаване на търговския баланс, а  с това си признава, че конкурентоспособността на България ще се влошава. „Вече не Германия и Франция са нашата цел, а Румъния, която трябва да изместим от предпоследното място, за да можем да се приближаваме към средните показатели на ЕС”, каза още проф. Гечев.

Народният представител обясни, че България стигна дъното на ЕС и продължава да копае надолу, докато Румъния тръгва нагоре. Той заяви, че фискалната политика на ГЕРБ не ни води към сближаване с предпоследния по никакъв начин. Според проф. Гечев основният проблем е, че в бюджета на България отсъства Специален дългосрочен инвестиционен фонд, който е заложен в бюджетите на всички страни в ЕС и е насочен към развитие на икономиките им. Той обясни, че Германия има 15 годишна такава програма, а Франция дава 130 млрд. евро за развитие на своята икономика.

„Чуждестранните инвестиции в страната са се сринали тотално. Преди кризата от 2009 г. те са 9 млрд. евро годишно. Тази година имаме 230 млн. преки чужди инвестиции, а до края на годината може да стигнат 350 млн. евро. Това е около 30 пъти по-малко от преди кризата, и една трета от миналогодишните”, обясни Румен Гечев. Той бе категоричен, че чуждите инвеститори панически заобикалят България.  „След като чуждите инвестиции заобикалят България, докато се увеличават в другите страни, след като вътрешните инвестиции не са достатъчни, защо не увеличавате инвестиционните бюджетни разходи”, попита Гечев.

Той обясни, че в Алтернативния бюджет на БСП е предложен фонд за инвестиции на стойност 1.2 млрд. лв. Той подчерта, че от тях 500 млн. лв. ще са за индустриални зони, за да привлечем чужди инвестиции, и 700 млн. лв. за изравняване на регионалните равнища в България.  „Бюджетът е голям. И Титаник беше голям, но потъна. Затова слагайте си спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори”, обърна се Гечев към управляващите.