Плащаш повече, ако си купиш кола от нарушител на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2018 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плащаш повече, ако си купиш кола от нарушител на пътя

/КРОСС/По-скъпа „Гражданска отговорност" при покупка на кола от собственик с нарушения на пътя. Това е заложено в новата система "Бонус-малус". Застраховките ще поскъпват до 400%, ако редовно нарушаваме правилата на пътя.

Кои провинения ще са най-солени?

За превишена скорост можем да получим до 4 „малус" точки, за алкохол под 1,2 промила - 7 точки, за неспазване на дистанция - 7 точки, а за агресивно шофиране - 7 точки. За алкохол над 1,2 промила, наркотици и при катастрофа със сериозни щети точките са 10. Най-много - 19 точки, ще бъдат поставяни при ПТП с жертви или тежко ранени.

Според застрахователите този критерий е справедлив, а купувачът вече ще трябва да проверява не само техническото състояние на автомобила, но и застрахователното му досие в Гаранционния фонд, ако той се купува на старо. Шофьорите обаче не са съгласни да плащат повече заради друг.

Първата година след влизане в сила на системата всички ще започнат от нула точки и от базовата цена на застраховките си, независимо дали са имали нарушения, или катастрофи досега. Дори цената за „Гражданска отговорност" да се увеличи за някои шофьори, в застрахователния бранш сключените задължителни полици няма да са по-малко. За фирмите пък правилото ще е друго. Системата „Бонус-малус" няма да се прилага за държавните и общинските автомобили.

Системата ще бъде положителна за всички шофьори, които са изрядни на пътя. Това обаче ще става поетапно. До намалението от 25% на цената на „Гражданска отговорност" те ще могат да стигнат, ако 7 години са карали без нарушения. Тоест всяка година, в която водачът кара като спазва закона, той ще преминава в по-нисък клас, а с това ще расте и отстъпката му.