Международна конференция за проблемите в съвременната журналистика се състоя в РКИЦ
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2018 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международна конференция за проблемите в съвременната журналистика се състоя в РКИЦ

/КРОСС/ В Руския културно-информационен център (РКИЦ) се състоя седмата Международна конференция „Русия и Европа - актуални проблеми на съвременната международна журналистика".

„Много съм признателен, че сте тук и присъствате на нашата конференция, това вече е традиция. Бяхме и във Виена, Братислава, миналата година и в Будапеща" - започна конференцията главният редактор на списание „Международен живот" Армен Оганесян. Той добави: "Много ни е приятно, че днес сред нас освен българските колеги има колеги от други Европейски страни. Сега искам да предоставя думата на г-н Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България".

„Скъпи приятели, приветствам Ви за участието Ви в тази конференция. За голямо съжаление, в днешния нестабилен свят, част от някои медии се явяват като инструмент на т.нар. „Fake news", които са способни да повлияят отрицателно на политическата ситуация на дадена държава и на външната й политика" - посочи н. пр. А. Макаров.

От своя страна Чавдар Минчев - главен редактор на списание „Международни отоншения" изрази благодарността си, че международната конференцията се провежда в София, защото това е една възможност да се засегнат основни въпроси, които интересуват световната и международна общественост.

"В последните години, въпреки че липсва научно определение на понятието хибридна война, то стана част от съвременния политически живот. Неговата същност е в разнообразните средства, с които се води тази война срещу Русия - военни, политически пропагандни, културни, социални, икономически, екологични и така нататък." - това коментира по време на международната конференция Светлана Шаренкова. "Затова, когато от страна на САЩ и Запада се чуват лозунги за свобода на словото, трябва да бъдем доста скептични към тези прокламации", смята Шаренкова.

"Нормалният поглед съдържа около 5% от състоянието на българските медии по отношение на Русия, а 95 процента са истеричната русофобия", коментира по време на конференцията редакторът на предаването „12+3" по БНР Петър Волгин.

Според Волгин, ако човек иска да направи успешна кариера в българските медии, ако иска по-дълго време да си запази високия си пост, то трябва да се придържа към указанията и образците, които му се спускат отвън, особено по такива въпроси като отношението към Русия.

Според журналиста от БНР: "медийните хора в България, особено по-младите от тях, са обект на постоянно обгрижване от страна на всевъзможни западни фондации, обучителни центрове и инициативи. Журналистите прекарват доста време, стажувайки в западноевропейски, американски медии и обучавайки се в тамошните медийни центрове.".

В конференция взе участие още и Александър Бикантов, ръководител на пресцентъра и заместник-директор на Департамента за информация и печат в Министерството на външните работи на Руската Федерация, които също приветства участниците. Доклади изнесоха: Боян Чуков - политолог, Антония Пенчева, доктор на науките, проф. Динков. На събитието присъстваха представители на медиите и редица обществени деятели.