Предстоящи събития в страната за 9 ноември
Секция: Предстоящи събития
09 Ноември 2018 07:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 9 ноември

/КРОСС/ София.

От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. 

***
София.
От 10.00 часа в зала 6 на НДК вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът за Българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова ще участват в международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls).

***
Търговище.
От 11.30 часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие новия офис на Областната земеделска служба в град Търговище. Там той ще проведе и среща със земеделски производители от региона. Преди това министър Порожанов ще направи посещение и в общинската служба по земеделие в град Омуртаг.

***
София.
От 09.00 часа 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Дамян Д. и Стефан П., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

***
София.
От 09.00 часа в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект „Бъдещето на реалността“, която се провежда под неин патронаж, заедно с министър-председателя Бойко Борисов. В събитието ще участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

***
София.
От 09.30 часа в зала „Рубин“ на хотел „Рамада“ ще започне вторият ден на форума „Библиотеките днес и цифровата трансформация“. Форумът ще бъде закрит в 11.30 часа от еврокомисар Мария Габриел. 

***
София.
От 09.30 часа 15-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Алексей П., Антон П. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа 6-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Атанас А., Красимир Я. и Николай Р., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа 13-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Йордан Ш., на когото е повдигнато обвинение за безстопанственост.

***
София.
От 09.30 часа в Зала А на Българска търговско-промишлена палата ще се проведе дискусия на тема „Цифровизацията в железопътния транспорт“. 

***
София.
От 10.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе дискусия за развитието на земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП). Дебатът е част от програмата на традиционните изложения „Интерфуд и дринк“, „Месомания“, „Булпек“, „Светът на млякото“ и „Сихре“, които се провеждат там между 7 и 11 ноември.

***
София.
От 10.00 часа 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Хованес М., Пламен Т. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група с цел избягване плащане на данъчни задължения в големи размери.

***
София.
От 10.00 часа 7-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Цветомил П., на когото е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в Дома на Европа Федерацията на социалните сдружения в България (ФССБ) организира кръгла маса „Трансфер на утвърдена практика – дуално обучение за социални професии от федерална провинция Баден-Вюртемберг“. 

***
София.
От 11.00 часа в залата на Националния политехнически музей заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова ще вземе участие в Заключителния етап на XXVI Национален ученически конкурс под надслов „110 години независима България“. Събитието се организира от Националния клуб „Родолюбие“. 

***
София.
От 11.00 часа в зала „Хамбар“ в сграда Инкубатор на София Тех Парк българският студентски отбор по синтетична биология iGEM Bulgaria и екипът на лаборатория „Биоинфотех“ на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от участието на младите учени на финала на престижното световно състезание по синтетична биология iGEM, което се проведе в края на октомври в Бостън, САЩ. 

***
София.
От 11.30 часа в зала 1 на Столична община, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и 11 неправителствени организации ще представят създаването на институционален механизъм за извън системен контрол върху дейността, касаеща пътната безопасност в град София.

***
София.
От 11.30 до 14.00 часа пред сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе трети поред протест в защита на Районна прокуратура – Чепеларе, организиран от жителите на община Чепеларе.

***
София.
От 12.00 часа в Гранд хотел София лидерът на БСП Корнелия Нинова ще участва в широка дискусия по Алтернативния бюджет на БСП заедно с народни представители от левицата, кметове, избрани и подкрепени от БСП.

***
София.
От 12.00 часа организацията на евреите в България „Шалом“, Столична община и Националния координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата организират открит урок по толерантност, който ще се проведе в Ларгото на София. Събитието е по повод отбелязването на 80 години от Кристалната нощ - 9 ноември 1938 г. и на него ще присъства заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

***
София.
От 12.30 часа в залата на 4 етаж в Министерство на образованието и науката ще се проведе пресконференция на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. 

***
София.
От 12.30 часа в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет ще се проведе ежегодната международна научна конференция на Департамента по спорт на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“. 

***
София.
От 13.30 часа 18-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Браиан С., Калин Й., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

***
София.
От 14.30 часа във ВИП залата на Софийската опера и балет ще се проведе пресконференция, посветена на звездите от Болшой театър – Светлана Захарова и Денис Родкин, които ще участват на 10 ноември в балета „Баядерка“.

***
София.
От 18.00 часа в галерия „Васка Емануилова” ще бъде открит София Куиър Форум 2018: Родина за вагабонта.

***
София.
От 19.30 часа в зала „България“ ще започне концерт на симфоничния оркестър на БНР.

***
Благоевград.
От 18.00 часа в градската Художествена галерия ще бъде открита изложба „След 30 години“. 

***
Благоевград.
От 19.00 часа в зала „Яворов“ ще бъде представен спектакълът „Вечер на мюзикъла“ с Люси Дяковска.

***
Бургас.
От 14.00 часа в зала 216 на Бургаския свободен университет ще бъде представена една слабо позната кариерна възможност в ИТ сферата - Автор на техническа документация (или technical writer).

***
Бургас.
От 18.00 часа в Дома на писателя писателят и журналист Слави Томов ще представи творчеството на Томас Ман в дискусионен формат. Събитието е част от ноемврийската литературна програма на Общината и Бургаска писателска общност.

***
Варна.
От 10.00 часа посланикът на Франция в България Ерик Льобедел ще положи венец пред паметника на френските войници и моряци, загинали във Варна по време на Кримската война (1854 г.-1855 г.). Отдаването на почит към френските войници във Варна ще се състои само няколко дни преди церемониите по случай 11 ноември и честването на стогодишнината от Примирието.


***
Варна.
От 11.00 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде открито изложение на стоки от предприятия и кооперации на хора с увреждания. От 13.30 часа в зала „Пресцентър“ ще започне кръгла маса „Регионален форум за социално предприемачество“, с участието на представители на МТСП, Национален съюз на ТПК и неправителствени организации. 

*** 
Велико Търново. 
От 12.00 часа в ДКС „Васил Левски“ ще се проведе откриване на спортната надпревара „Балканска танцова Спартакиада“.

*** 
Велико Търново./с. Присово.
От 18.30 часа в читалище „Васил Левски – 1928“ ще се проведе честване на 90-годишен юбилей на културната институция.

***
Враца.
От 11.30 часа пред паметника „Вестителят на свободата” в м. Калето („Хижата”) ще бъдат поднесени венци и цветя по повод деня на Освобождението на Враца. Водосвет за празника ще отслужи Врачанският Митрополит Григорий.

***
Враца.
От 18.30 часа в Градската концертна зала кметът Калин Каменов ще връчи награди „Вестител“. Инициативата цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи. Официалното връчване на наградите е част от културната програма на по повод деня на Освобождението на Враца. То ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните певци Диляна Георгиева и Петър Данаилов.

***
Горна Оряховица.
Под патронажа на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев
и съдействието на Община Горна Оряховица ще се проведе кампания срещу агресията в училище под надслов „Бъди активен не агресивен”.

***
Добрич.
В Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде представена витрина с библиотечни документи, посветена на 200 години от рождението на Иван Сергеевич Тургенев.

***
Добрич.
От 19.00 часа в Драматичен театър „Йордан Йовков“ ще бъде представен спектакълът „Изневери в повече“ от Артур Нюфийлд.

***
Карлово.
От 18.00 часа в НЧ „Васил Левски 1861 г.“ ще се състои тържествен концерт на представителен танцов ансамбъл „Мездра“ и група за стари градски песни „Мездрея“. 

***
Монтана.
От 11.30 часа в 3-то СУ „Д-р Петър Берон“ ще бъде открито „Детско полицейско управление“. 

***
Пазарджик.
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Обединение „Демократична България“ за по-ниски цени на горивата. 

***
Пазарджик.
От 13.30 часа официално ще бъде открито обновеното междублоково пространство при кръстовището на ул. „Димчо Дебелянов“ и ул. „Пловдивска“.

***
Пловдив.
От 09.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Тунджай Ф., обвинен в опит за умишлено убийство. 

***
Пловдив.
От 09.45 часа в зала „Улпия“ в парк хотел „Пловдив“ ще се проведе работна среща на тема „Несъответствие на пазара на труда“. 

***
Пловдив.
От 11.00 часа в конферентната зала на хотел „Алианс“-Пловдив ще се проведе Второ редовно заседание на Басейновия съвет за 2018 г.

***
Пловдив.
От 18.30 часа в за галерия SARIEV Contemporary ще бъде представена втора самостоятелна изложба на Мартина Вачева „Кал“.

***
Сливен.
От 09.00 часа в Регионалния исторически музей продължава научната конференция под надслов „Местни култури и музейни стратегии”, посветена на патрона на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. 

***
Сливен.
От 12.30 часа в зала „Май“ ще се проведе информационна среща на тема „Анорексия и булимия-болести на съвремието“.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе клавирен концерт на Виктор Ставров и Филип Ставров, ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ от класа по пиано на Павлина Кангалова.