Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

/КРОСС/ Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София" няма да има, реши Столичния общински съвет. От БСП обявиха, че ще обжалват решението в съда и ще продължават да настояват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка, съобщава БНТ.

Управляващите от ГЕРБ контрираха, че не бива да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е опасна за здравето. Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 опозиционни общински съветници.

Калоян Паргов, общински съветник БСП: Още няма категорично решение дали ще има референдум за инсталация за отпадъци. Може да обжалваме по съдебен ред. Ако съдът не се произнесе в наша полза, остава последната опция - заедно със софиянци да съберем нужните подписи, за да накараме тези хора да чуят гласа ни. Спорът ни е относно мястото на инсталацията - дали да е в ТЕЦ "София", или на "Садината". Също така от ГЕРБ искат и друга технология. Затова трябва да питаме хората.

От БСП са против инсталацията да е в центъра на София. Според председателя на Комисията по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева инсталацията може да повлияе върху качеството на въздуха положително:

Лорита Рдева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС: Надявам се ползата да е за софиянци и града. Управление на отпадъците в София трябва да се води по нов и интегриран начин чрез една система, за която инсталацията се явява трета и завършваща фаза. Разговорът за това дали да я има е стартирал през 2012 г. с решение на ЕК, която финансира втората фаза за завод за механично-биологично третиране, който получи висока оценка, особено по отношение на РДФ горивото, което в обсъжданата вчера инсталация ще бъде използвано за производство на енергия, която да задоволи нуждите на 70 000 домакинства в София.

Ще оползотвори ненужен за друго материал. Инсталацията дава възможност да променим производството на Топлофикация, да обогатим нейната фаза с нова мощност, да заменим стари производствени мощности с тази нова и да въздействаме върху качеството на въздуха.

Темата за площадките за преработка на отпадъците не може да бъде подлагана на референдум, отбеляза Рдева. Те се определят с план. От БСП обаче смятат, че въпросите в референдума са законосъобразни.

Само съд може да реши казуса, бяха съгласни и двамата.