МЕНТА в парлаМЕНТА
Секция: Анализи
09 Ноември 2018 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЕНТА в парлаМЕНТА

/КРОСС/ Всички се сещаме за един депутатин от морето и Бургас със звучния прякор Данчо МЕНТАта. Но се оказа, че той си има и женска половинка в парла-МЕНТА. Която съвсем неслучайно си е заслужила прозвището. В последните дни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова се прослави с нескрития си лобизъм в полза на застрахователите. Направи го по възможно най-дърварския начин, с един циничен лимит от 20 000 лв. обезщетение, пише Дума.

На толкова властта в нейно лице оцени отнемането на човешки живот на пътя. Поведението й стресна дори самия Бойко Борисов, който публично се разпореди на депутатите си да не гласуват в никакъв случай готвените промени, а да се проведе "широк обществен дебат".

Какъв дебат, какви 5 лева при положение, че си има европейска директива, която и България (уж) е въвела.

А там черно на бяло е разписано: в случай на телесно увреждане - минимален размер на покритие 1 000 000 EUR при един пострадал или 5 000 000 EUR за иск, независимо от броя на пострадалите. 

Но да се върнем на нашата героиня. Има от какво да черпи опит г-жа Менда. Била е член на БКП, партиен секретар на звеното "Приходи от народното стопанство" в Окръжния народен съвет в Пловдив. А такива като нея днес са в първите редици на строителите на капитализма в България. Ако я слуша човек по телевизиите, няма да я различи от останалите в кохортата на Баце, Цецо, Цецка или Влади - всички говорят за невиждани успехи, за ръст на заплатите, за ръст на приходите, за успешна борба с корупцията... 

Любопитен период от славното й минало са шестте години начело на НАП-Пловдив, преди да стане депутат. Злите езици говорят, че точно тогава небезизвестният цар Киро се е ползвал с пълни протекции. Което, разбира се, Менда упорито отрича. 

Като "черешка на тортата" може да се определи присъждането й на званието "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално и танцово изкуство. Друго си е да се обръщат към нея с д-р Мента, не е същото като Мента Стоянова. Ментата зад "доктор"-а почти не се забелязва. А и партията ще има един "учен" повече в редовете си. Те и без друго не са много.