29 години от паднето на Берлинската стена
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2018 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
29 години от паднето на Берлинската стена

/КРОСС/ На този ден преди 29 години пада Берлинската стена. Нейното събаряне слага край на разделението на Германия и дава началото на рухването на т. нар. "Желязна завеса", разделяла Западна и Източна Европа в продължение на 44 години. Тя става един от най-известните символи на Студената война - термин, с който се означава продължителното напрежение между Източния блок, начело с бившия СССР, и Западния блок, доминиран от САЩ и НАТО, започнало след Втората световна война и продължило до разпадането на Съветския съюз в края на декември 1991 г.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да изолира комунистическия Източен Берлин от Западен Берлин. Първоначално е под формата на бодлива тел, преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в ГДР, се събуждат на 13 август и с ужас откриват, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад. Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, още 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули. Стената не само преминава през центъра на града, а напълно обгражда всички граждани на Западен Берлин, заобиколен от комунистическата ГДР. 

Стената разделя не само приятели и роднини, а много хора и от двете страни губят работата и препитанието си, ако се окажат от грешната страна. Смята се, че за 28-годишното съществуване около 200 души са загинали в опит да я преминат. По време на разделението жителите на Източен Берлин стават все по-гневни и по-често надигат глас, че просперитетът и свободата от другата страна на границата са им отказани. 

След революциите срещу СССР в други страни те започват да искат свободно преминаване на Запад. Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември 1989 г., когато объркани охранители отварят вратите към 22,45 ч. Това става, след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още същата нощ, официалното унищожаване е предприето едва през лятото на 1990 г.