Протестът на кметовете се отменя, Борисов ще се срещне с тях в понеделник
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2018 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестът на кметовете се отменя, Борисов ще се срещне с тях в понеделник

/КРОСС/ Протестът на кметовете на кметства, който по-рано бе обявен за утре, се отменя, след като премиерът Бойко Борисов насрочи среща за понеделник с представители на сдружението. Това съобщи кмета на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружението на кметове на кметства, съобщи БНТ.

Управниците на по-малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото искане, което ще бъде обсъдено е да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

Румен Стоянов - председател на Националното сдружение на кметове на кметства в България: Затова искаме и този закон, за да има някаква стабилност и коректност, че тези средства, които държавата ги дава на общините, стигат до най-малките населени места по предназначение, защото на този етап средствата заминават там, където кметове решат - големите кметове - и за малките населени места чухте примери от колеги може да няма нито една стотинка, това няма никакво значение.