Изкуствен интелект позволява да "чуеш" Северното сияние
Секция: Технологии
02 Декември 2018 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект позволява да "чуеш" Северното сияние

/КРОСС/ Как звучи Северното сияние и възможно ли е мобилен телефон да разчете звука на едно от най-красивите чудеса на нашата планета? Екип на NOVA е единственият в България, който засне първата в света симфония, композирана чрез изкуствен интелект.

Когато природата танцува, ние сме под хипноза. Дъхът ни спира. В плен сме на един поразително красив танц. Северното сияние танцува. Магия сред снегове и ледове по тъмното небе. Викингите вярвали, че сиянията са войни, препускащи на коне през небето. За ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят. Да чуят, не само да видят Северното сияние, си пожелават преследвач-пътешественик, композитор и диригент. И така от една невъзможна мечта се ражда нещо нечувано досега.

С помощта на съвременните технологии няколко талантливи творци доказват, че всичко е възможно, дори да се улови и пресъздаде звукът на светлината. По проекта „Мелодията на светлината" артисти, инженери, музиканти и един преследвач на сияния работят неуморно.„Искахме да съчетаем природата, изкуството и технологиите. Чрез компютърни звукови графики смесваме светлината и звука и така чуваме "гласа" на едно от малкото природни явления по света през телефон", заяви продуктовият маркетинг директор Питър Гаудън.

Тяхната цел е да заснемат Северното сияние, след което да научат един от най-малките, но доста умни "мозъци" с изкуствен интелект, скрит в смартфон, да разпознава различните сияния и да ги превръща в музика. Като начало екипът от софтуерни инженери създава платформа, която е настроена да разпознава и анализира различните характеристики на светлината. След това изкуственият интелект е „научен" да свързва музикални елементи със заснети клипове на Северното сияние.

„Изкуственият интелект има нужда от база данни. Представете си виртуална библиотека, в която да чете и да се учи. Не можехме просто ей така да отидем далеч на север в Норвегия и да заснемем Северното сияние. За три месеца научихме нашия малък изкуствен интелект да отгатва 10 вида сияния чрез компютърни алгоритми. Така картини оживяха и ни проговориха", допълни техническият директор Матиас.

Тези визуални и музикални композиции стават основата на цяла симфония за оркестър. Крайният резултат изумява и вдъхновява. Светлината говори с езика на музиката.

„Най-трудната задача беше да научим изкуствения интелект да прави нещо изключително субективно, като това да създава музика. На някои хора няма да им хареса това, което машината създава, но пък на други ще им допадне. Беше странно предизвикателство, но успяхме", допълни Матиас.
Екипът от софтуерни инженери не губи светлината из дебрите на музиката и фотографията, защото на помощ на хората и машините идват хората на изкуството. Из необятните поля под нощното небе над Норвегия от години се скита „търсачът на сияния". Това е професията на Кйегил Скогли, който преследва и улавя с обектива си красотата на полярните сияния.

След това, в специална лаборатория, един от най-добрите филмови композитори Марк Сейфриц използва специално създадена система с изкуствен интелект в смартфона. И така композира музика, базирана на фотографските творби на Скогли. Алгоритмите в телефона анализират видеата по цвят, размер, светлина и скорост, след което генерират няколко музикални варианта на това, което „виждат". След като системата разпознае определени светлосенки, тя модулира звука и показва как според нея звучи светлината. Едва когато телефонът напише музикалната чернова, Джеймс Шиърман - един от най-талантливите диригенти и композитори в света, я аранжира в симфонията „Мелодията на светлината".