В Русия е имало еднорози преди 40 000 години
Секция: Наука
03 Декември 2018 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Русия е имало еднорози преди 40 000 години

/КРОСС/ Еднорози е имало и те са живели в западната част на Русия и Южен Сибир. Останки от последния - възрастен мъжки екземпляр са намерени на територията на днешен Казахстан, като черепът му е бил огромен.

И ако все още всичко това ви звучи невероятно, нека ви запознаем с "Elasmotherium sibericum", по-известен като "сибирски еднорог".

Това е бил вид северен носорог, смятан за изчезнал преди повече от 200 000 години.

През 2016 година обаче казахстанският учен Андрей Шпанский и неговата експедиция се натъкват на вкаменелости на огромен мъжки, вероятно последният от вида си сибирски еднорог, датирани на приблизително 30 - 40 000 години, което доказва, че този вид носорог е бродил по земите на Европа и Азия с неандерталците и нашите прадеди - кроманьонците, като вероятно еднорогът, заедно с мамутите, са били плячка на хората.

Ето как е изглеждал този вид носорог - сибирският еднорог според учените:

Каква е била причината сибирският еднорог да изчезне, е открита от британски учени. Еднорогът умира, защото е бил... злояд.

Това показват изследванията на професор Ейдриън Листер от Музея за естествена история в Лондон. Той и неговите учени откриват, че сибирските еднорози не успяват да се нагодят към промените във флората, които настъпват след като Земята излиза от Ледниковия период. Техните зъби били буквално като косачка за трева, но за съжаление - видът, който те ядяли виреел в много свит периметър, което в съчетание с факта, че хората ловували, се оказало пагубна комбинация.

Праисторическият носорог, наречен поетично "сибирски еднорог" заради естествения си хабитат и огромния рог, е тежал цели четири тона. Той обаче не е единственият вид, изчезнал не само заради климатичните промени, но и с помощта на хората.
Последният бял северен носорог, обитаващ Кения си отиде през пролетта тази година, като така човечеството заличи от Земята още един животински вид.