Симфоничният оркестър на БНР открива празничния сезон с любими руски валсове
Секция: КУЛТУРА
04 Декември 2018 18:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Симфоничният оркестър на БНР открива празничния сезон с любими руски валсове

/КРОСС/ Симфоничният оркестър на Българското национално радио влиза в празничния сезон с концерт с любими руски валсове на 7 декември от 19:30 часа в зала „България". Под диригентството на Марк Кадин ще прозвучат най-красивите валсове от руско и съветско време - някои от тях неизвестни, а други много популярни, но всичките завладяващи и запомнящи се.

„Този танц, в който, както е добре известно, лицата от двата пола се въртят и се приближават, изисква правилна грижа, да не танцуват толкова близо един до друг, че да обидят благоприличието." Това предупреждава ръководство по танц от 1825 г., защото валсът в Русия първоначално е смятан за неморален. Руската аристокрация в средата на XIX век обаче била истински завладяна от разкоша на баловете, примите, кринолините... и валса. Затова всяко година от 1856 до 1865 в Санкт Петербург гастролирал „кралят на валса" Йохан Щраус-син, за да представя шедьоврите си в залите на императорския дворец и в увеселителните павилиони. Валсът скоро станал любим жанр на руските композитори от епохата и достигнал своя връх с блестящите образци в творчеството на Пьотр Илич Чайковски - от инструменталните му пиеси до симфониите, оперите и балетите.

Симфоничният оркестър на БНР под дирегнтството на Марк Кадин ще изпълни на 7 декември Валс-фантазия от Глинка, валсове от балетите „Лебедово езеро", „Лешникотрошачката" и „Спящата красавица" от Чайковски, Концертен валс № 1 от Глазунов, Пушкински валс №2 от Прокофиев, валс от Шостакович от филма „Първият ешелон", валс от Свиридов из Музикални илюстрации към повестта на Пушкин „Виелица", валс из балета „Анюта" от Гаврилин, Концертен валс от Дунаевски и валс от Хачатурян към драмата на Лермонтов „Маскарад".

Билетите за концерта отдавна са продадени, но любителите на валса ще могат да гледат концерта директно по интернет радио Бинар, а програма „Христо Ботев" на БНР ще излъчи пълен запис на 28 декември от 19:20 часа.