Мечка се "разходи" до мол в румънски град
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Декември 2018 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мечка се "разходи" до мол в румънски град

/КРОСС/ Мечка бе видяна вчера по обед да тича по улиците в близост до търговски център в румънския град Брашов, предаде агенция Аджерпрес. Инспекторатът за извънредни ситуации в Брашов изпрати съобщение до населението в квартал Тракторул, където е било видяно животното. Екипи на местната жандармерия са засекли мечката в близост до централата на фирма, намираща се в района на околовръстното шосе на града. Екипите на жандармерията останали в зоната, но мечката се насочила към царевична нива, а впоследствие - към село Хърман.

По-късно през деня от Окръжния инспекторат на жандармерията в Брашов съобщиха, че мечката е отишла в гората на природния резерват Дялул Лемпеш, който попада в административната територия на селищата Сънпетру и Хърман.

Все по-често мечки навлизат в райони, където живеят хора, обяви по-рано тази година министерството на околната среда и предложи част от тях да бъдат отстреляни.

По данни на министерството през 2016 г. в Румъния е имало между 6050 и 6640 кафяви мечки, а оптималният брой е 4000 от "екологична, социална и икономическа гледна точка".

Правозащитни организации критикуваха плановете за намаляване на популацията на мечките, а румънският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) заяви, че предложението противоречи на правилата на Европейския съюз за "строго защитените видове"