Огнян Симеонов, диетолог: Постенето изчиства шлаките в организма
Секция: Здраве
05 Декември 2018 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Симеонов, диетолог: Постенето изчиства шлаките в организма

/КРОСС/ Досега не се е случвало здравословното състояние на някого да се влоши по време на пост. То се подобрява, защото тялото се изчиства от много натрупвания. Всеки, който е опитал да пости, предпочита да го прави по-често". Това каза в ефира на "Здравей, България" диетологът Огнян Симеонов. Според него тези, които нямат време да готвят вкъщи, могат да си осигурят подходяща храна и от магазините. Специалистът посъветва да се избират плодове и зеленчуци, които нямат лъскав вид, защото именно тези са пръскани с препарати. Той каза, че прясната салата и туршията са еднакво полезни за организма. Важно е да се пие достатъчно количество вода на ден. 90% от хората свързват диетата с ограничаване и гладуване. Това не е така. Това е хранителен режим. При поста спираме всичко, което е от животински произход. Аз съветвам хората да ядат обилно по 3 пъти на ден, заедно с 2 малки закуски, каза още Симеонов.

Специалистът заяви, че над 150 гр. месо на едно хранене се превръща в мазнини за организма. Този факт е известен на онези, които изучават биохимия и физиология на човека.

Относно сладките изделия, диетологът каза, че те се отразяват на здравето на почти всички хора. Затова е важно да избираме по-здравословните десерти, които нямат захар. Според Симеонов е полезно да ядем големи количества храна, които съдържат малко калории. Тестените изделия, захарите и шоколадите са малки по обем, но са много калорични, подчерта експертът.