Жители на Троян, Луковит, Априлци, Дерманци и Ълен подкрепиха „Визия за България“
Секция: ПОЛИТИКА
06 Декември 2018 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жители на Троян, Луковит, Априлци, Дерманци и Ълен подкрепиха „Визия за България“

/КРОСС/ Демографската криза, ниските доходи на хората и диспропорциите между големите градове и малките населени места бяха само част от проблемите, които жителите на община Троян представиха пред зам.- председателя на ПГ на „БСП за България" Весела Лечева и депутатите д-р Валентина Найденова и проф.Румен Гечев. Народните представители бяха в града, за да представят визията на БСП за развитието на страната. Жителите на Троян предложиха в документа да бъдат добавени мерки за активно развитие на масовия спорт не само в големите градове, но и в малките населени места. Народният представител Весела Лечева обясни, че спортът трябва да бъде част от образованието на децата и добави, че той е едно от средствата за интеграцията на малцинствените групи. Проф. Румен Гечев представи предложенията на левицата за развитие на икономиката и реализирането на енергийните проекти. Жителите на града алармираха, че в Троян намаляват с две бройките на личните лекари и 3000 души ще останат без личен лекар. Д-р Найденова обясни, че Визията предлага решение на проблемите в здравеопазването и такива практики ще се прекратят, когато тя бъде реализирана. По-рано народните се срещнаха с жители на града и в клуба на пенсионера. Основните теми на срещата бяха: финансиране на пенсионерските клубове, Закон за пенсионера.

Достъпът до здравеопазване, проблемите с инфраструктурата и доходите на хората бяха сред основните проблеми, които жителите на село Дерманци поставиха пред народните представители от ПГ на "БСП за България" доц. Георги Йорданов и проф. Румен Гечев. Те добавиха, че селото има много млади хора, защото, за щастие, са запазили училището си, в което в момента учат малко над 140 деца, част от които от по-малките населени места, както и е запазена детската градина. Жителите на селото добавиха, че подкрепят предложената от БСП "Визия за България". "Това е документ, който е насочен към хората и показва, че БСП мисли за всички граждани на страната ни", споделиха жители на селото. Представители на други политически сили обясниха, че одобряват проекта, предложен от левицата, защото предлага реална алтернатива за развитието на страната.

"С бюджета за 2019 г. ГЕРБ предлагат капитализъм от най-чист вид в здравеопазването. Около 2.5 милиона няма да могат да се лекуват, ако политиката в сектора продължава да се води по същия начин. Ще бъдат закрити общински, областни и университетски болници и хората ще трябва да се лекуват в частни. Явно това е целта на управляващите", каза народният представител Георги Йорданов. Той добави, че във Визията, БСП предлага, здравноосигурените лица да не плащат и стотинка за лечението си, дори в болниците. "Парите за здравеопазване стигат, но трябва да спрем кражбите и да завишим контрола над разходването им", каза още народният представител.
Народният представител от ПГ на левицата проф. Румен Гечев заяви, че не може най-бедната част от българския народ да носи основната финансова тежест, а малка част да е облагодетелствана. "8 хиляди българи получават 7 млрд. лв., а над 1 млн. българи живеят на прага на бедността, по данни на Министерство на финансите", обясни той. Народният представител добави, че за да се промени моделът на разпределение на социалната тежест, БСП предлага прогресивно подоходно облагане. "Във всички развити държави по-богатите плащат повече данъци, което помага на тези страни да провеждат активна социална и инвестиционна политика", каза още той.

Жителите на Априлци заявиха, че доходите на хората трябва да стигнат европейско ниво, за да почувстват те сигурност и да има икономически просперитет. На срещата с депутатите от левицата Радослав Стойчев и Иван Ибришимов те предложиха създаването на Регионални визии, с които да се конкретизира развитието на отделните области. Учители, присъстващи на срещата, определиха решенията на проблемите в образованието и добавиха, че трябва да се въведе диференцирано заплащане на труда, а младите учители да бъдат стимулирани да работят. „Демографската катастрофа ще доведе до липсата на ученици в малките населени места, затова е нужно да стимулираме младите да останат в България", обясни Радослав Стойчев .Той добави, че бюджетът трябва да се попълва от работещата икономика, а не от данъци, събирани от най-бедните. Иван Ибришимов заяви, че животът в България не е само на жълтите павета и здравеопазването също. „В столицата има 250 болници от общо 360 в страната, при намаляване на населението с 1 млн. У нас има 3 млн. хоспитализации само за последната година и това показва, колко е пробита и неефективна здравната система", заяви той. Народният представител каза още, че е необходима кардинална промяна, като се започне от заложените във Визията мерки и най-важното е да се извади търговията от системата.