България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2018 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари в ЕС

/КРОСС/ 5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година. Данните са от традиционното изследване на петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия"* , което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари за третото тримесечие на 2018 г. , като по-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион. Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи.

Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, системно се появяват и нови марки от типа т. нар. „illicit whites" (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

След като най-новите данни от проучването бяха предоставени на всички заинтересовани институции в страната, Премиерът Бойко Борисов заяви: „България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година.  Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г.  Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни."

По повод регулярните резултати от изследването, компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия" считат, че усилията на държавните органи, насочени към борбата с незаконната търговия, дават устойчив резултат и трябва да останат приоритет на правителството, както досега. България вече успешно прилага всички норми на ЕС и компаниите от инициативата апелират да не се допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия. Една от най-сложните регулации в сектора - мащабната система за маркирането и проследяването на продуктите в ЕС, тепърва предстои да бъде въведена. Поради това, според компаниите, е нужно запазване на предвидимост и разумна регулаторна рамка, които са задължителни условия за стабилност и предвидимост на легалния пазар и приходите от акциз, и превенция срещу незаконното потребление.

Компаниите от Инициативата, също така, приветстват и оценяват като положителни редица законодателни инициативи и промени, които са в процес на въвеждане в България през 2019 г. Те са свързани с инициатива на Главния прокурор за инкриминиране на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия, както и свързани подготвителните действия, като изготвяне и държане на материали и технически съоръжения, предназначени за производство на тютюневи изделия без предвидените в закона разрешения; създаването на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия; премахване на цената от бандерола и поставянето й на опаковката с цел намаляване на административната тежест при заявяване, отпечатване и отчитане на бандероли за законните тютюневи изделия за вътрешния пазар; въвеждането на по-строги законови санкции за незаконно производство и съхраняване на акцизни стоки, в това число и тютюневи изделия. Всички тези мерки дават възможност за защита на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане спрямо нелегалния пазар.