Русия ще тества ядрен двигател в Космоса
Секция: Русия
06 Декември 2018 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще тества ядрен двигател в Космоса

/КРОСС/ След като охладителният механизъм на руският космически ядрен двигател е бил успешно тестван на Земята, специалистите от института "Келдиш" смятат да преминат към изпробване в Космоса, съобщава РИА "Новости".

Ядреният космически двигател позволява пътуването на големи дистанции в Слънчевата система, като има потенциала да скъси времето на полета. Той е много по-ефективен от сегашните технологични решения, но един от основните му проблеми е свързан с методите за охлаждане.

Ядрените двигатели се нагряват до огромни температури, а топлината им трябва да бъде разсеяна в пространството под формата на лъчение. Обикновено за тези цели се използват външни радиатори с циркулиращи флуид през тях, но тяхната маса е твърде голяма, за да бъде приложима в космическите двигатели.

Руските инженери са разработили специална охладителна течност с ниска маза и висока ефективност, която по думите им ще реши този проблем.

Създаването на ядрен двигател би позволило на Русия по-лесно да усвои нови терени, далеч извън ниската околоземна орбита. Страната е нямала успешна мисия в далечния космос от десетилетия, но създаването на ядрен двигател би променило това и дори би позволило по-лесната колонизация на Марс.