Над 440 проверки преди Никулден направи агенцията по рибарство, иззета е 7 т риба от началото на годината
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2018 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 440 проверки преди Никулден направи агенцията по рибарство, иззета е 7 т риба от началото на годината

/КРОСС/ Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури засили проверките на територията на страната. Проверяват се водни обекти, търговската мрежа и пътищата за нерегламентиран улов, превоз и търговия с риба и рибни продукти.
Над 440 са проверките само за последната седмица, при които инспекторите на ИАРА установиха 14 нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите.
С актове и констативни протоколи са иззети 1750 м мрежи и 523 кг риба, от която са дарени 340 кг от видовете шаран и каракуда. Останалата риба е пусната обратно във водоемите.
До края на ноември за 11-те месеца на годината самостоятелно и съвместно с представители на други държавни органи инспекторите на ИАРА извършиха общо 17 700 проверки на територията на страната - във вътрешни водоеми, по Черно море и река Дунав, в търговската мрежа и по пътищата на страната. Установени са 1070 нарушения със 764 издадени наказателни постановления. Иззетата риба е над 7 тона, от която по-голямата част е върната във водоемите, а 1300 кг са дарени. Иззети са и над 80 000 метра незаконни риболовни мрежи.
През текущата година ИАРА е извършила повече проверки, в сравнение с предходната година. Същевременно според анализите на агенцията, се очертава положителна тенденция за намаляване броя на нарушенията, което се приема като показател за добрия превнативен ефект на засиления контрол. През 2017 г. са извършени 16 745 проверки при установени 1 172 административни нарушения, за които са издадени 986 наказателни постановления. Иззети са 117 200 метра мрежи и 13 500 кг риба, от която 6 000 кг е дарена, а останалата - върната във водоемите.
Интензивният контрол по язовирите, речните и морски акватории, търговската мрежа и пътищата продължава и в момента.