Обявиха църквата в Добърско за културна ценност от национално значение (снимки)
Секция: КУЛТУРА
06 Декември 2018 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха църквата в Добърско за културна ценност от национално значение (снимки)

/КРОСС/ Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско вече е със статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство". Предложението е на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство и е одобрено от МК.


Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители и е част от 100-те национални туристически обекта.


Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни.

Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.


Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне". На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета, космически кораб. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.
Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е един от най-популярните обекти на територията на община Разлог. Живописната природа в село Добърско, както и впечатляващата църква, го превръщат в притегателен център за много туристи.