Грандиозна сцена за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
Секция: КУЛТУРА
06 Декември 2018 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грандиозна сцена за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

/КРОСС/ „Ние сме всички цветове" е темата на грандиозния откриващ спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, който ще се проведе в сърцето на града на 12 януари. Той ще бъде реализиран под ръководството на артистичния директор и основател на "Phase7" Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. „В началото бях турист в Пловдив. Но след толкова време, прекарано тук, аз съм частица пловдивчанин", заяви Байерн на пресконференция с ръководството на фондация „Пловдив 2019" днес.
Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Реално сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Пространството на двата булеварда - „Цар Борис III Обединител" и „Мария Луиза" ще се превърне в място за празненство, където се очаква над 60 хиляди души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството.
Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ. За строежа в града ще пристигнат 20 камиона с техника, а 200 човека ще я сглобят.
Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив - град с 8 000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „РАЗНООБРАЗИЕ" и „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ" са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто неслучайно - той носи посланието за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал. Музикантът пише ново произведение специално за откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. В „Ние сме всички цветове" ще участват над 200 кукери от целия регион, които да поставят началото на годината и да изгонят злото. 22-ма млади актьори от НГ за сценични и екранни изкуства в Пловдив вече репетират за своята роля на сцената на спектакъла. Техните връстници, които учат сценичен грим, ще отговарят за визиите на всички участници в шоуто.
Емблематичният ансамбъл „Тракия" ще има необичайна роля - на членовете му е поверена нова хореография в стил съвременен танц.
Режисьорът Христо Намлиев подготвя сегмент, в който 200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от АМТИИ ще изненадат публиката с арфи, но не класически, а лазерни.
1000 граждани на Пловдив, заявили своето желание за участие чрез кампании в интернет и срещи на живо с координатори, ще се качат на сцената, за да изразят посланието на града под тепетата за 2019 година - ЗАЕДНО. Ще бъдат ангажирани и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски". Те са представители на спортни клубове по баскетбол, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, лека атлетика, художествена гимнастика, спортна стрелба и плуване. Учениците ще помогнат за цялостната организация по време на шоуто.
Спектакълът „Ние сме всички цветове" ще завърши със спираща дъха заря, изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.
Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефън Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници - Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер. Сценичният директор за театрална реч е Густав Рюб. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.
Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да отиде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика. Запазете датата - 12 януари 2019!