Баневи пристигнаха в София с различни полети от Германия (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2018 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Баневи пристигнаха в София с различни полети от Германия (обновена)

/КРОСС/ Евгения и Николай Баневи пристигнаха у нас с два различни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен. Според правилата - в един самолет не може да се превозва повече от един арестант.

Първа в 13.19 часа кацна арестантката Евгения Банева и бе отведена с кола на съдебната охрана в ареста. В 13.39 с полет от Франкфурт у нас пристигна и Николай Банев.

Очаква се по-късно от прокуратурата да им предявят обвинения за данъчни престъпления и пране на пари.

Семейството, издирвано от българските власти за финансови престъпления, беше задържано във Франция по европейска заповед за арест в края на октомври на летището в Ница.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че предстои Баневи да бъдат задържани за 72 часа, а Специализираната прокуратура незабавно да поиска постоянен арест. Двамата са разследвани във връзка с приватизацията на завод „Полимери" АД, за присвояване, и за данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер - за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група; за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери" АД, „Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и „Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв.; за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма"АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. Миналата седмица френският съд разреши екстрадицията им.

Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно. При проверка през миналата година в „Полимери" премиерът Борисов заяви : "Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението", заяви премиерът.