За втори път Спецапелативният съд отказа свобода на Иванчева
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2018 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 За втори път Спецапелативният съд отказа свобода на Иванчева

/КРОСС/ За втори път Специализираният апелативен съд отказа да пусне от ареста бившата кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, обвинени в подкуп. С определение от днес съдебният състав отново отмени освобождаването на двете под "домашен арест".

Съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова са отказали да си направят отвод по делото. Съдиите отричат да са били предубедени. Освен това според тях не е бил нарушен срокът, в който е трябвало да се поизнесат по делото.

Съдебният състав не е съгласен с изводите на първата инстанция, че в условията на ареста Иванчева и Петрова не могат да се запознават с всички материали, както и да организират правото си на защита.

Според апелативния спецсъд здравословното състояние на Биляна Петрова не пречи тя да остане в ареста. От съдебно-медицинска експертиза се установява, че то се подобрява.

Макар вещите лица да твърдят, че Десислава Иванчева трябва да се лекува в дома си, а не в ареста, съдебният състав смята, че тези заключения са необосновани, а освен това в местата за лишаване от свобода имало кой да оказва контрол за здравословното състояние на арестуваните.

Съдиите са категорични, че престоят на Иванчева и Петрова в ареста не накърнява правото им на защита, тъй като и двете имат висококвалифицирани адвокати. Решението на съда е окончателно.