Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София
Секция: КУЛТУРА
07 Декември 2018 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София

/КРОСС/ В Дома на киното от 19 ч. днес започва прожекцията на филма "Квадратът", с което България ще отбележи Европейската нощ на киното. На събитието ще присъства комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която ще се включи в дискусия със зрители и филмови критици за богатството на европейското филмово творчество, неговото финансиране и популяризиране непосредствено преди прожекцията.

Първото издание на инициативата Европейска нощ на киното се провежда от 3 до 7 декември 2018 г. в целия Европейски съюз. С около 50 безплатни прожекции, тази инициатива на Европейската комисия има за цел да доближи Европа до хората и да покаже как ЕС не само допринася за развитието на творческите и културните индустрии в Европа, но също така е от полза за обществото като цяло. Инициативата е част от подпрограма „МЕДИА" на програма „Творческа Европа" , която да подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия. Тя осигурява финансиране за разработването, популяризирането и разпространението на европейски филмови произведения в Европа.

В България МЕДИЯ функционира от 2002г., много преди присъединяването на страната към ЕС. Преминавайки през няколко поколения от програми "МЕДИА плюс и обучение", "МЕДИА 2007" и Творческа Европа МЕДИА на българската киноиндустрия е предоставена невероятната възможност да получи подкрепа в областта на развитието на филмови проекти, дистрибуцията на европейски филми, организирането на фестивали и пазари на копродукции, индивидуален професионален тренинг и др. Програмата допринася за създаването на стотици професионални контакти, прави възможно гостуването на известни имена от света на киното по време на най-големите филмови фестивали в България, улеснява показването на качествени европейски филми на българския екран, подпомага киносалоните, които програмират приоритетно филми от Стария континент.