Министър Аврамова: Работим за балансирано развитие на регионите
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2018 07:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Аврамова: Работим за балансирано развитие на регионите

/КРОСС/„В България има голямо различие в развитието на регионите, затова правителството, в това число Министерството на регионалното развитие и благоустройството, работи за намиране на инструменти за балансирано развитие на регионите, особено що се отнася до Северозападната част на страната, която да достигне развитието на Южна България."

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с посланика на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова.

„Продължаваме да предприемаме всички необходими мерки за насърчаване на инвестициите в страната, в това число с редица програми, но все още има какво да се направи", допълни министърът. Тя подчерта, че в България в момента се извършват реформи за намаляване на административната тежест, във всички нива на държавната и общинска администрации, чрез промяна на редица нормативни документи.

„Всички тези мерки са с цел да облекчим бизнеса, инвеститорите и процеса на инвестиране у нас", допълни Аврамова.

Една от сферите, в които България и Азербайджан биха могли да разширят и задълбочат сътрудничеството си е пътната инфраструктура, стана ясно по време на срещата.

„Правителството, чрез Агенция „Пътна инфраструктура" реализира мащабна програма за пътно строителство, чиято идея включва изграждането на магистрален пръстен в страната", обясни регионалният министър и допълни, че в момента се работи по завършването на автомагистрала „Хемус", както и магистрала „Струма" - част от паневропейски транспортен коридор 4.

„За страната ни са важни вертикалните скоростни пътни отсечки Видин - София и Русе - Велико Търново", подчерта още Петя Аврамова и допълни, че част от тези пътни проекти се предвижда да бъдат осъществени чрез концесиониране. По думите й желаещите азербайджански инвеститори биха могли да участват в концесионните процедури и част от тези пътища и тунели да бъдат изградени на базата на Публично - частното партньорство, като инвестицията да бъде връщана във времето от тол таксите, които ще бъдат събирани.

България и Азербайджан биха могли да развиват икономическите си връзки и чрез трансграничната програма „Черноморски басейн" 2014 - 2020, по която може да бъдат изпълнявани съвместни проекти, стана ясно още в хода на разговора.

Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова представи програмата за социално - икономическо развитие, която те реализират през последните години и подчерта нейната значимост за просперитета на регионите там. По думите й азербайджанската страна акцентира върху инвестиции и развитие на туристическия сектор, информационните технологии, строителството и инфраструктурата.

„Когато говорим за развитие на връзките между Европа и Азия стратегически България и Азербайджан се намират на кръстопът", каза по време на срещата посланик Гурбанова и добави, че тяхната страна е връзката с Централна Азия, а България - с Източна Европа. „Тази връзка трябва да съществува и да продължава да се развива не просто политически, но и икономически", беше категорична Гурбанова.

Конкретните сфери, в които според нея двете страни могат да си сътрудничат са развитието на речния транспорт по р. Дунав и пристанищната инфраструктура.

Азербайджанската страна проявява интерес за разширяване на обмена на опит и добри практики с България и в още няколко насоки - усъвършенстване на националното законодателство в областта на регионалното развитие; обмяна на опит в областта на енергоефективността и реализацията на големи инфраструктурни проекти.