Неизвестна снимка на Васил Левски е открита в Истанбул
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Декември 2018 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неизвестна снимка на Васил Левски е открита в Истанбул

/КРОСС/ Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски" в Карлово. Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Снимката беше показана пред медиите днес на пресконференция в Министерството на културата от специалиста, който я открива - Виктор Комбов, уредник в Националния музей "Васил Левски" в Карлово.

Той е намерил фотографията в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия. Най-популярната снимка от тях е тази, по която го издирва турската полиция. На него Апостола е изобразен в бюст, в граждански дрехи-черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и черна модна за онова време вратовръзка. На този последен фотопортрет Левски е вече на 35 години.

Снимка: http://vlevskimuseum-bg.org