Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници
Секция: Здраве
07 Декември 2018 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници

/КРОСС/ Често общинските и държавни лечебни заведения в Пловдив се превръщат в пансион за бездомници и самотни хора. Някои от пациентите биват приемани с тежки заболявания, но когато дойде време за изписване, случаят се превръща в параграф 22.

Оказва се, че няма къде да отидат - или защото са без дом, или защото близките им не ги искат. И така, благодарение на хумаността и моралните принципи на лекарите и персонала на лечебното заведение, те остават за дълго време там, въпреки че лечението и клиничната им пътека е свършила. За някои от роднините на тежкоболни възрастни пациенти пък по време на празниците болниците се превръщат в безплатен хоспис.

Пет са средно годишно подобните случаи в една от най-големите болници в България - пловдивската университетска болница „Св. Георги". Последният такъв касае двама пациенти на Клиниката по нервни болести, които продължават престоя си в лечебното заведение вече няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е три месеца, а за другия - два, съобщиха от лечебното заведение. От там подчертаха, че казусът е често срещан и за него е създадена наредба, която на практика се оказва неприложима заради липса на места в социални институции.

Броят на пациентите в болница „Пловдив", известна още като бившата Окръжна болница, които биват изоставяни от близките им след приключване на лечението им, в последните години силно е намалял, обясни пред Дарик директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров. Въпреки мащаба на болницата и големият брой пациенти, там се регистрира по един такъв случай през няколко месеца. В болницата има двама служители, които поемат основно изпълнението на предвидените по Закон процедури и заради създадената добра организация на работа рядко се допуска пациент да лежи там повече от необходимото, подчерта д-р Аргиров.

В пловдивската общинска болница „Свети Пантелеймон" отчитат проблем с изписване на пациенти, които няма къде да отидат, заяви пред Дарик директорът доц. Петко Недев. Заради спешния сектор, с който разполага лечебното заведение, там редовно биват оставяни с линейка здрави хора, които са бездомници и така болницата на практика се превръща в безплатен пансион за клошари.