Евродепутатът Момчил Неков организира обществена дискусия за смяната на часовото време
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2018 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутатът Момчил Неков организира обществена дискусия за смяната на часовото време

/КРОСС/ Евродепутат Момчил Неков организира открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС. Дискусията ще се проведе на 10 декември 2018 г. (понеделник) от 09:30 ч. в София, Дома на Европа, ул. „Георги С. Раковски" № 124.

„Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно директивата за смяната на времето, смятам, че е необходимо широко обществено обсъждане по темата.", заяви Момчил Неков. Целта на обществената дискусия е да се обсъди предложението за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО. Ще бъдат представени основните аспекти на предложението за изменение и социалният ефект от тях върху различни групи граждани и сектори.

На 12 септември 2018 г. ЕК предложи Директива, с която да се отмени смяната на времето. Предложението на ЕК е тази нова директива да влезе в сила на 1 април 2019 г. и държавите членки да преустановят смяната на времето на 31 март 2019 г. Преди дни Съветът на ЕС предложи новата директива да влезе в сила на 31 март 2021 г.

Евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време, а различни комисии от ЕП ще се произнесат по въпроса със специални доклади. „Някои ще кажат, че тази тема не е толкова важна и защо се занимаваме с тези въпроси, но искам да подчертая, че за европейските граждани това е важна тема - 86% от европейците са гласували за премахване на смяната на часовото време".

„Правим тази дискусия, защото трябва да се посочат ефектите от преминаването към зимно или лятно часово време и така хората да направят своя избор. Държавите членки ще трябва да изберат към кое часово време желаят да приемат, а страната ни е добре да има единна позиция.", допълни Неков.

В събитието на 10 декември са поканени да участват представители на Министерство на енергетиката, БСК, БТПП, работодателски организации, неправителствени организации от сферата на земеделието, лекари, психолози, представители от научните среди и синдикати.