Турската лира отново тръгна надолу към спад
Секция: ИКОНОМИКА
07 Декември 2018 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турската лира отново тръгна надолу към спад

/КРОСС/ Турските активи бележат слабо представяне. Лирата е поевтиняла с 2.5% спрямо долара тази седмица - отбелязвайки най-голямата си седмична загуба от август, когато видяхме рекордни нива.

Индексът Борса Истанбул се понижава с 2% тази седмица, в условия на общото световно понижение при акциите. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул.

"Доходността на 10-годишните държавни облигации на Турция леко се покачва, увеличавайки седмичния си ръст до 60 базисни пункта. В понеделник ще получим данни за БВП за третото тримесечие - според проучване на Bloomberg средната оценка на икономистите предвижда растеж от около 2% на годишна база - при 5% преди година.Спад от 0,7% се очаква от предходното тримесечие", каза още Демокан..

Някои анализатори смятат, че в края на тази година се наблюдава свиване на растежа. Компаниите, по думите на анализатора, трябва да се справят с лошата комбинация от висок дълг и високи лихвени проценти.

"Валутната криза достигна до някои компании, намалявайки търсенето на нови кредити и инвестиции. Също предстои заседание на централната банка - последното за годината, но не се очаква промяна в процента", съобщи Демокан.

Днес бяха публикувани и данни за фалитите на фирми в турция. За 11 месеца от началото на годината закрилите дейността си фирми са с 9% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Като брой, фалиралите турски фирми са над 95 000. Причините са в рецесията, с която се бори турската икономика и поевтиняването на турската лира.