ХДС избира наследник на Меркел
Секция: СВЯТ
07 Декември 2018 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ХДС избира наследник на Меркел

/КРОСС/ Ангела Меркел днес напуска лидерския пост на консервативния Християндемократически съюз на Германия. На конгрес в Хамбург партията избира кой да я наследи между трима кандидати. Приемникът на Меркел е и вероятен бъдещ канцлер на Германия, след като тя се оттегли през 2021 г.

Ангела Меркел за последен път като председател на ХДС застана в залата, изправи се пред 1001 делегати от цялата страна и откри партийния конгрес, който тя определи като много специален и особен. Тя призова своята партия, след избора, който предстои да бъде направен, да бъде обединена и сплотена.

Очаква се своеобразен дуел на предстоящия избор между двама фаворити на партийния актив - Фридрих Мерц, бившият председател на ПГ на ХДС в Бундестага, човек, който преди 9 години влиза в политиката и прави милиони като бизнес адвокат, сега се връща отново с желание да поеме партията и да я отмести от курса, който досега тя провеждаше, а именно да я придърпа по в център-дясно. Другият фаворит за поста е Анегрет Крамп-Каренбауер, досегашен генерален секретар на партията, човек посочен за този пост от самата Ангела Меркел.

Анегрет Крамп-Каренбауер провежда по-консервативен от Меркел курс и се очаква да запази линията, зададена от сегашния лидер на ХДС през годините.

Канцлерът оставя партията си и Германия в много добро състояние - една модернизирана партия, която обхваща абсолютно всички слоеве на германското общество. Сега се намира на кръстопът - дали да поеме по на дясно, по-консервативно начало, или да продължи по досега утвърдения път.

Независимо от изхода е ясно едно - че каквото и да стане, то не касае само вътрешнопартийния живот на тази партия, то касае цяла Германия и Европа, защото от избора, който предстои да бъде направен, ще се измести и политическият център на тежестта на нашия континент.