Kонгресът на ПЕС започна пред 240 журналисти и представители на 56 държави
Секция: СВЯТ
07 Декември 2018 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kонгресът на ПЕС започна пред 240 журналисти и представители на 56 държави

/КРОСС/ Представители на 56 държави, включително САЩ и Китай, присъстват на конгреса на ПЕС в Лисабон. От Америка делегация е изпратила Демократическата партия. Над 1000 делегати от 34 европейски партии ще участват в събитието.

240 журналисти от цял свят отразяват форума. Конгреса откри Ахим Пост - генерален секретар на организацията.Основните послания, които се очаква да отправи конгресът на ПЕС са заявката на левицата за следващите избори за Европейски парламент.

Целта на ПЕС е левицата да има водеща роля при излъчването на следващата Европейска комисия.

Ако ПЕС успее да бъде в ядрото на една следваща ляво-центристка коалиция с либералите, с партията на Макрон, другите леви партии в сегашния Европарламент, където е гръцката СИРИЗА, и зелените - ще излъчи и следващия президент на Европейската комисия.Освен това ПЕС ще може да има и водеща роля при разпределянето на ресорите в ЕК. А в лицето на Тимерманс България би се сдобила с приятел в Холандия, една от най-скептичните към нас държави от Общността.

Конгресът на ПЕС се очаква да приеме 8 резолюции, насочени към преодоляване на неравенствата. Акцентът в резолюциите е икономиката и социалната политика.

На 23 февруари в Мадрид ще се състои следващият конгрес на ПЕС, който ще одобри манифеста на партията за следващите избори за Европейски парламент.