Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"
Секция: Технологии
13 Декември 2018 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай се яви на изслушване в американския Конгрес заради обвинения, че търсачката на компанията показва избирателно някои резултати. Сред тях са по-ниски позиции за консервативни медии и дори обвинения, че търсачката показва снимка на президента Доналд Тръмп при търсене с думата "идиот", съобщава BusisnessInsider.Пичай дава доста дълъг отговор, който звучи объркващо. Накратко, той казва, че търсачката постоянно копира милиарди уебстраници в индекса си и ги категоризира на базата на над 200 различни признака. След това системата сравнява своя резултат с външни оценители, които преценяват дали категориите са спазени. Сред категориите има критерии като популярност, актуалност и дори как хората използват дадената страница.
"През миналата година сме обработили над 3 трилиона търсения. Всеки ден 15% от търсенията в Google са неща, които никога не са били търсени преди. Не се месим ръчно в нито един резултат на търсачката", допълва Пичай.
Не всички конгресмени от съдебната комисия на Конгреса приеха отговора. Няколко от републиканците смятат, че в културата на Google е вплетена политическа пристрастност и това влияе на работата на компанията и на резултатите на нейната търсачка.

Републиканецът Стив Чабот дава за пример, че е трябвало да търси чак на трета и четвърта страница положително отразяване на закон, който е бил представен миналата година. "Знам поведението на Google, ще кажете, че алгоритъмът така е преценил, но не съм сигурен, че вярвам на това", коментира Чабот.

Общо изслушването продължи около три часа и половина. През това време Пичай трябваше да отговаря на странни въпроси и обвинения, включително действия на внуците на републиканеца Стив Кинг с iPhone, на което шефът на Google отговори, че това е телефон на друга компания.

Пичай избягва да коментира темата за Китай и плановете на Google в страната, включително цензурирана версия на търсачката. Той обяви, че в момента не се водят дискусии за пускането на търсачка в Китай, но признава, че са водени вътрешни действия по проекта, но те били ограничени.

Като цяло повечето въпроси са били най-вече за обвиненията, че търсачката ограничава консервативните сайтове и медии. На тях Пичай отговаря почти еднакво, че това се определя от алгоритмите и на базата на активността на потребителите.