Мюзикълът „Мамма миа“ на Софийската опера се игра пред 20 000 зрители
Секция: КУЛТУРА
14 Декември 2018 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мюзикълът „Мамма миа“ на Софийската опера се игра пред 20 000 зрители

/КРОСС/ Класическият мюзикъл „Мамма миа" на режисьора Пламен Карталов ще се играе юбилейно за 25-ти път на сцената на Софийската опера и балет на 16 декември (неделя ) от 11:00 часа. Спектакълът е видян и на сцената пред Белоградчишките скали по време на фестивала „Опера на върховете" през лятото на 2018 година. Общият брой на зрителите, които са посетили представлението е 20 000.

Обикновено мюзикълът на Бени Андершон и Бьорн Улвеус се поставя по света като реплика на прочутата лондонска постановка от 1999 година, която по-късно е пренесена и на Бродуей. Софийската опера и балет притежава пълен лиценз за поставянето на произведението, а с това и режисьорът е имал творческата свобода да направи свой собствен прочит на известния мюзикъл. Пламен Карталов превръща всички песни на АББА в театър на ситуации и сцени, в които публиката няма да стои като на поп концерт, а участва в действието. Юрий Франко, ръководител на словенската продуцентска компания PROSPOT d.o.o. Radovljica сподели за българските медии: „Копродукцията със Софийската опера е нашата шеста и най-нова постановка на „Мамма миа"! Тя е най-необикновената (поради факта, че е съвместно с Националната опера) и драматично най-разработената досега. Изказвам похвалата си на Пламен Карталов и на целия екип в Софийската опера, които успяха да поставят мюзикъла за изключително кратко време - доказателство за огромния опит, професионализъм и ефикасност на организацията. Със съчетанието от музиката и песните на АББА, изпълнявани на български, и екстравагантната сценография и драматизъм, които академик Карталов така добре подчертава, „Мамма миа" в Софийската опера надхвърля всички очаквания и надминава постановки, виждани на Бродуей и Уест Енд."

След всяко представление на мюзикъла публиката винаги изпада във френетичен възторг, пее заедно с актьорите и след като те се прибират зад кулисите се чуват възгласи: „Още!", „Още!" Артистите Весела Делчева, Люси Козарева, Еделина Кънева, Деница Шопова, Орлин Горанов, Ники Сотиров, Владо Михайлов, Николай Павлов и целият състав получиха и получават заслужената обич на публиката.