Apple изнася производството на iPhone извън Китай
Секция: Технологии
14 Декември 2018 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple изнася производството на iPhone извън Китай

/КРОСС/ Apple обмисля преместване на производството на iPhone извън Китай, в случай че митата за внос от азиатската страна в САЩ достигнат 25%. Засега компанията изчаква развитие на ситуацията с търговската война между двете водещи икономики, предава technews.bg.

Доставчиците на технологичния гигант възнамеряват да се придържат към съществуващия модел, дори ако САЩ наложат вносна тарифа от 10% за смартфоните, твърдят източници на Блумбърг.

Но ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да вдигне митата на 25%, тогава Apple и доставчиците ще преразгледат ситуацията. По-рано Тръмп заяви, че Apple и клиентите на компанията няма да пострадат от 10-процентното мито върху вноса на смартфони и лаптопи от Китай.

"Хората могат да издържат това много лесно", каза Тръмп. Икономисти и анализатори, както и самата Apple обаче смятат, че президентът греши. Той иска да преодолее търговския дефицит с азиатския си конкурент, но Китай от своя страна заяви, че това може да бъде "опустошително" за Apple.

Apple би могла да сглобява iPhone извън Китай, например в Индия, но масовото преместване на производството е херкулесова задача. Според анализатори, подобно преместване е невъзможно към момента.