Яжте риба 2 пъти в седмицата и ще имате здраво сърце поне до 90!
Секция: Здраве
16 Декември 2018 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Яжте риба 2 пъти в седмицата и ще имате здраво сърце поне до 90!

/КРОСС/ Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини.

Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.

"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите", заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. "Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта", пояснява тя.

"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.

Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3% от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена.

Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48% по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.

Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца.

Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27% по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.