7,2 по Рихтер: Земетресение разлюля филипинския остров Минданао
Секция: СВЯТ
29 Декември 2018 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
7,2 по Рихтер: Земетресение разлюля филипинския остров Минданао

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 7,2 разлюля района на филипинския остров Минданао. Епицентърът на труса е бил югиозточно от град Понда-гуитан, на дълбочина около 60 км под земната повърхност. Все още не е ясно дали има пострадали и какви са нанесените материални щети. Издадено бе предупреждение за цунами за Филипините и Индонезия. Според Европейския сеизмологичен център силата на труса е била 7 по Рихтер.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами отмени предупреждението за възможност от мощно цунами след регистрираното земетресение. "Цунами не се забелязва на най-близките до бреговете на Филипините станции за контрол на морското равнище", се казва в съобщението.

По-рано центърът бе съобщил, че "изхождайки от прогнозите, височината на вълните цунами ще бъде не по-голяма от 30 сантиметра над нивото на приливите по съседните крайбрежни части на Индонезия, Палау и Филипините.

Епицентърът на земетресението се е намирал на 196 км югоизточно от град Давао на южния филипински остров Минданао в морето Сулавеси. Данни за разрушения и пострадали хора засега няма.

От индонезийския център за предупреждения за земетресения и цунами също потвърдиха, че силният трус в море Сулавеси не представлява опасност за Индонезия и няма да предизвика цунами по островите и архипелазите в граничната с Филипините провинция Северен Сулавеси. Според шефа на центъра Рахмат Трийоно епицентърът на труса е бил на 200 км от индонезийския архипелаг Талауд и е бил на дълбочина около 69 км.