Венеция въвежда такса вход за туристи от 10 евро
Секция: Туризъм
01 Януари 2019 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Венеция въвежда такса вход за туристи от 10 евро

/КРОСС/ Венеция спечели одобрението да въведе такса вход от 10 евро за краткосрочните туристи, съобщава БГНЕС. Италианският бюджет за 2019 г. има клауза, която позволява на Венеция да наложи таксата, която ще се насочи особено към пристигащите за един ден туристи, които прииждат с круизни кораби. Туристите вече плащат подобен "данък за кацане", когато посещават малките еолийски острови в Италия.

Венецианците отдавна се оплакват, че масовият туризъм наводнява града, обожаван заради живописните си канали. Всяка година стотици круизни кораби пристигат във Венеция, което позволява на над един милион пътници да видят забележителностите на града.

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро каза, че данъкът ще генерира така необходимия доход за поддържане на града чист. Очаква се той да бъде определен на между 2,50 до 5 евро на човек, но в пиковите моменти през лятото той може да достигне 10 евро. Венеция планира да има данък за сезона през тази година. Таксата ще се прилага само за туристите, но не е ясно дали ще замени градския данък, който вече е наложен на гостите на хотелите. Този данък акумулира около 30 млн. евро годишно, но „данъкът за кацане" може да генерира приблизително 50 млн. евро.