Кардиолози: Студът увеличава риска от инсулти и инфаркти
Секция: Интервюта
04 Януари 2019 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кардиолози: Студът увеличава риска от инсулти и инфаркти

/КРОСС/ Във времето на много сериозен студ кабинетът по кардиология се пълни с пациенти. Това е така, защото на Балканите през зимата понастоящем сърдечно-съдовата смъртност е с около 15 процента по-висока отколкото през лятото. Това каза в рубриката „Чети етикета" по БТВ кардиологът доц. Сотир Марчев. Той коментира, че на първо място причина за това е студа, защото студът повишава съсирваемостта на кръвта и поради това всички болести, които се дължат на тромб в съдовете като инфаркт на миокарда, исхемичния и мозъчен инсулт, белодробна емболия, зачестяват.

При студ има три големи портала, три големи входа към смъртта - сърцето, мозъка и белите дробове, добави кардиологът. В Швеция и в Канада е по-студено отколкото в България, но там смъртността е по-ниска отколкото в България, което показва, че не е въпроса колко точно са градусите на термометъра, а въпроса е как реагира обществото, каква е социалната система, какво е здравеопазването, каква е взаимопомощта, коментира още доц. Марчев. Той посъветва ако имаме роднини, познати, съседи, които са самотни и възрастни хора, по време на студовете да им завъртим един телефон, да им почукаме на вратата, за да видим как са. Нашата съпричастност, човещината е основен фактор на обществото срещу смъртността. Смъртността през зимата е по-висока заради студа и вятъра, който духа в лицето - затова като излизаме навън ни трябва шал и да се обличаме по-топло, посъветва още доц. Марчев.

Когато излизаме навън в студеното време, трябва да взимаме определени неща, повечето от които всички имаме у дома си. На първо място е хубаво да си слагаме вълнена шапка, която по възможност да покрива ушите и челото ни. Това каза в рубриката „Чети етикета" Ясен Сливенски от БЧК. Обувките е препоръчително да са с хубав грайфер и да не са с пластмаса, защото тя може и да има грайфер, но се пързаля, добави той. Представителят на БЧК коментира още, че трябва да носим и хубави ръкавици, по възможност вълнени чорапи и шалове. Той посъветва, когато хората излизат, винаги да имат в себе си фенерче, топъл чай, зареден мобилен телефон.

В планински условия наистина условията са доста по-сериозни отколкото в градска среда. Хората, които могат да ни помогнат са малко и обикновено са не много близо, затова трябва предварително сами да се подготвим достатъчно добре, разполагайки със съвременна екипировка. Това каза от своя страна Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба. Облеклото на пребиваващия в планината е изключително важно. Говорим за екипировка, която е многослойна, за да може по този начин да регулираме най-добре телесната си температура спрямо условията отвън, коментира Нешев.