Пуснаха жалба срещу Каракачанов заради "нагли цигани"
Секция: ПОЛИТИКА
09 Януари 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Пуснаха жалба срещу Каракачанов заради "нагли цигани"

/КРОСС/ В Комисията за защита от дискриминация е получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът за жалбата е изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там. Жалбата е изпратена от Сдружение "Единство" - Хасково, съобщиха от комисията.Вчера военният министър пристигна в пловдивското село, където на Богоявление двама братя от ромски произход пребиха жестоко 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов. Каракачанов заяви пред журналисти, че "циганите са станали изключително нагли" и "трябва да се направи цялостна програма за решаване на този цигански въпрос", която според него трябва да съдържа "тотално обвързване на социалните помощи с образование и с труд", както и трудово-образователна повинност.

Заради тези думи на Красимир Каракачанов от Сдружение "Единство" - Хасково са подали жалбата.

Междувременно пред журналисти в Министерски съвет, военният министър заяви, че се надява още утре в село Войводиново да бъдат съборени 15 незаконни и опасни постройки.

В селото, на площ от 1.8 декара, при изключително лоши условия и без никакви строителни разрешения, живеят 200 души. Още вчера беше извършена проверка на постройките през местното дружества за електрозахранване и през поделението на дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението. Установи се, че там има 15 опасни постройки и те ще бъдат съборени, надявам се още утре, каза Каракачанов. За другите незаконни постройки следва процедура с констативни протоколи, връчване на заповед, период на обжалване от 15 дни и пристъпване към събаряне, допълни министърът.

Циганската престъпност е изключително болен въпрос, подчерта Каракачанов. Важно е да се отбележи, че моделът на интеграция на тези хора в обществото не дава резултат, посочи той. Как очаквате да реагирам, когато двама младежи които трябва да ходят на училище и да работят, пребиват военнослужещ, посочи той. Опитах се да бъда дипломатичен и да се съобразявам с това че съм министър иначе щях да кажа много други неща. Никой не може, без значение какъв цвят на кожата има или от какъв етнос е ,да бие полицай или военен - това няма как да се случи и няма да се случва, докато съм министър, добави Каракачанов.