Продават 28 хотела в Банско, най-скъпият за 4.4 милиона евро
Секция: Туризъм
09 Януари 2019 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продават 28 хотела в Банско, най-скъпият за 4.4 милиона евро

/КРОСС/ В разгара на зимния туристически сезон собственици на хотели в един от най-известните ни курорти Банско търсят клиенти, за да ги продадат. Справка само в един от сайтовете за продажба на имоти показва 28 оферти "продава".

Сред тях са както семейни малки хотели, така и големи комплекси. Цените също варират. Най-евтиният хотел е 160 000 евро, най-скъпият пък се предлага за 4.4 милиона евро. Средната цена на квадратен метър застроена площ също варира - от 300 до 800 евро.

Повечето от офертите се отнасят до действащи хотели, намиращи се на атрактивни места- в центъра на града и в непосредствена близост до съоръженията на ски пистите. Седем от офертите са за над 1 милион евро, от тях две са за над 4 милиона евро, една е над 2 милиона евро и останалите са между 1.1 и 1.4 милиона евро.

Хотелският комплекс, който се предлага за 4.4 милиона евро е с 5156 м2 разгърната застроена площ. Той е действащ и в него има 58 стаи и апартаменти със 125 легла, ресторант, лоби бар, магазин, фризьорски салон, СПА център със закрит басейн. Цената на квадратен метър излиза около 830 евро.

Прави впечатление, че и двата хотела с цена над 4 милиона евро са обявени за продажба в началото на месец януари 2019 година. От останалите седем най-скъпи хотела, най-стара е офертата от ноември миналата година. Това подсказва за съществуване на проблем в Банско - инвестициите в хотели вероятно не могат да се върнат, както инвеститорите са прогнозирали и затова се търси продажба.

Същото е и мнението на Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма, който определи ситуацията с бягството на инвеститори от Банско като "трагедия". Според него, тази зима в Банско се продават 65 хотела.