Нов метод със стволови клетки замразява развитието на рака
Секция: Здраве
09 Януари 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов метод със стволови клетки замразява развитието на рака

/КРОСС/ Генетици и биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че няколко вида ракови болести са съпроводени от едни и същи симптоми - нарушаване на нормалния синтез на зависимия от РНК ензим аденозин деаминаза, който частично отговаря за противовирусната и противопатогенна активност на клетките в организма, съобщи сайта Юрик алърт, цитиран от БТА.

С помощта на терапия на базата на стволови клетки учените успели да "замразят" развитието на тежки форми на рак, като например левкемия, и дори да предизвикат ремисия. Аденозин деаминаза е сред три ензима, кодирани от гени ADAR. Тези ензими регулират генната експресия, като модифицират нуклеотиди в молекули РНК, и са с роля на редактори в развитието на нови стволови клетки. Ензимите са активирани също в ракови образувания на черния дроб, гърдата и при левкемия. Учените констатирали, че нормалните функции на ензима ADAR1 са потиснати от предракови клетки и че това води до поредица промени на молекулярно ниво, свързани с генериране на ракови стволови клетки в спящо състояние и с резистентност към терапии.

Учените отбелязват, че стволовите клетки могат да помогнат дори на пациенти в терминален стадий на заболяването, а сред раковите болести, с които може да се води борба по този начин, са ракът на млечната жлеза и чернодробният рак. При това генетиците поясняват, че редактирането на генома дава възможност стволовите клетки да се обучат да се борят по-бързо с болестта и лечението да се съкрати до няколко седмици.