Катя Сунгарска: Във филиалите на Спешна помощ няма лекари, те са в линейките
Секция: Здраве
10 Януари 2019 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Катя Сунгарска: Във филиалите на Спешна помощ няма лекари, те са в линейките

/КРОСС/ „В който и да е филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните". Това каза пред БНР говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска във връзка с вчерашния случай, при който 10-годишно дете почина, след като глътна пионка от детска игра. Родителите твърдят, че ще съдят Спешна помощ, защото в спешния център в поликлиниката в кв. „Ботунец" е нямало лекар. По думите на майката там е нямало и кислородна бутилка.

Катя Сунгарска обясни, че във филиала в кв. „Ботунец" на Спешна помощ има два екипа. Единият лекар вчера е бил в болничен, а другият екип е бил в София и е хоспитализирал друго дете в педиатричната болница. Тя бе категорична, че във филиала не е било задължително да има лекар. По думите й в спешния център е имало кислородна бутилка:

„Във филиала има няколко бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас".

Сунгарска предполага, че ако детето е било в болнично заведение, би могло да се направи пълна реанимация. Тя подчерта, че линейката е била отказана, но след като са разбрали, че детето е спешния център друга линейка е била пренасочена отново към кв. „Ботунец".

Нямаме притеснение за нашите действия, категорична е Катя Сунгарска.