Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации
Секция: Здраве
10 Януари 2019 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации

/КРОСС/ Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година. Това заяви в БТВ „Тази сутрин" председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев. До седмици би трябвало да се възстанови договора с АКХ-Виена, добави той. Това е чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние. Тамбуев коментира и случая на Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на „Националната пациентска организация", тя е зам-председател и при нас. Натали използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена", коментира председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Според Тамбуев е трябвало още през 2017 година да се продължи договора с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси е страдал от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май е в листата на чакащите, но попада в задънена улица - в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.

Почерненото семейство заяви пред БТВ, че иска справедливи наказания за отговорните. Майката на Краси отбеляза, че детето й е имало само една мечта - да оздравее. Родителите ще предоставят парите от дарителската сметка за болни деца, както и дренажната жилетка, която са получили.