Румен Петков: Във Войводиново отговорност трябва да се търси и от нападателите, и от тези допуснали незаконните постройки
Секция: ПОЛИТИКА
10 Януари 2019 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Във Войводиново отговорност трябва да се търси и от нападателите,  и от тези допуснали незаконните постройки

/КРОСС/ Събарянето на незаконните постройки във Войводиново за съжаление е в резултат единствено на обществения натиск и крайното недоволство на населението, а не на управленска воля. Събитието, което се случи там, е израз на агресия, непоносимост и неспособност на определени граждани да живеят в нормите, които правовата държава предполага. За случая във Войводино отговорност трябва да се търси от всички. От кмета на населеното място за това, че е допуснал незаконни постройки, до циганите, които са нападнали военнослужещия. Това заяви в ефира на „България он ер" председателят на АБВ Румен Петков. „Кметът на Войводиново даде в ефир няколко аргумента да му бъда повдигнато обвинение за бездействие. Много е важно да се знае чия е политическата отговорност за случилото се. Сега всички говорим, че съдът трябва да бъде максимално строг и това трябва да е така, защото когато няма крайни и осъдителни присъди срещу такъв тип арогантни и нагли лица, няма как да обясним на хората, без значение етническия им произход, че законът е един и същ за всички. По същество голямата част от тези незаконни постройки са ромски. Кметът на общината носи отговорност за това, и то наказателна. Тук има и много ясна политическа отговорност на ВМРО и изобщо на патриотите. Предходният кмет на това населено място е от НФСБ, а сега той е общински съветник там. Сегашният кмет е с категоричната подкрепа на ВМРО. Затова настоявам господин Каракачанов да бъде малко по-обран в поведението си, защото да имаш голяма политическа власт в това село и да си търпял тези незаконни постройки, а сега да ходиш и да се правиш на изразител на народното недоволство е арогантно", посочи той.
В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с подготовката на партията за предстоящите евроизбори. „АБВ се готви много активно за участие в европейските избори. Неслучайно младежите на партията започнаха кампанията от Брюксел с лозунг: „Не на двойните стандарти". Днес чуваме, че и превозвачите възприемат този призив, а преди няколко седмици и Сергей Станишев се присъедини към тази идея. Ние искаме една Европа на мира и за мира. Защото напрежението, което се насажда около нас, добива драматични размери. Проблемът в Косово вече става международен, защото не може НАТО да казва, че е неприемливо да бъде създавана косовска армия, а САЩ да въоръжават Косово".
„Никак не ние чужда идеята да се явим самостоятелно на изборите. Имаме самочувствието, че в нашите редици има хора, които са с изключителен принос за това България да стане член на ЕС. Като примери ще посоча Ивайло Калфин, президента Георги Първанов. В редиците ни има представители на академичната общност, имаме и сериозни структури. По отношение за възможността за коалиции ще заявя, че АБВ не може да бъде в нечия листа. АБВ може да бъде единствено равноправен партньор с всички, които искат да се промени начинът на работа на европейските институции. Защото в тези институции има позорящи явления. Не може например да имаш начело на ЕС човек като Юнкер и да считаш, че това е нормално и на никой евродепутат да не му правят впечатление не комичните, а трагичните ситуации, в които изпада тази персона, която е нелошо платена от всички нас - гражданите на този съюз", посочи Петков.